Medlemmar

Styrelse: Jessica Eriksson, Eva Lundqvist, Elisabeth Björkman, Frida Gråsjö, Josefin Berger, Annika Westerholm. Kristina Myhrman-Lång, Anders Borgström .
Adjungerade: Kaj Branzell, Peter Olausson, Elisabet Thornberg

 Jessica Eriksson ny ordförande

Skrivande och böcker har alltid varit viktiga delar av mitt liv, både i yrkeslivet och privat. Jag älskar att genom bokstäver och ord förmedla berättelser och väcka någonting inom läsarna. På senaste tiden har jag upptäckt glädjen att skriva tillsammans. Jag och Stefan Holm har flera olika skrivprojekt ihop, vilket innebär att jag ägnar mig åt textskapande i någon form i princip varje ledig stund.

Vid sidan av att skriva tycker jag om föreningslivet och har sedan jag var åtta år ingått i olika styrelser, först inom barn- och ungdomsföreningar och sedan inom såväl olika idrotts- och kulturföreningar som i bostadsrättsföreningar och liknande. Jag brinner särskilt mycket för Värmländska Författarsällskapet och ser fram emot att tillsammans med styrelsen och alla medlemmar utveckla föreningen ytterligare under de kommande åren.

 Jessica Eriksson doktorerade i nordiska språk med språkhistorisk inriktning vid Uppsala universitetet 2004, har en anställning som lektor i svenska språket vid Karlstads universitet sedan 2008 och är numera dekan för lärarutbildningsnämnden. Hon har huvudsakligen forskat om kvinnors privata skrivande av texter som dagböcker och brev under 1700- och 1800-talen, men har även intresserat sig för forskning om runor och inom fornnordisk mytologi. Jessica har en bakgrund som ämneslärare på gymnasiet i svenska och psykologi.

Skrivande har alltid varit en viktig del i Jessicas liv och just nu läser hon, vid sidan av sitt arbete, Kreativt skrivande med konstnärlig inriktning vid Linnéuniversitetet. Hon har tidigare även gått den ettåriga manuskursen vid Österlens folkhögskola. Förutom det vetenskapliga skrivandet har hon skrivit flera läroböcker inom språk och grammatik samt barnböcker och noveller. Tillsammans med Stefan Holm, som hon har ett förhållande med, har hon skrivit barnboken Zombien i kombin (Pug förlag), ett femtontal noveller inom romance och feelgood för olika förlag, kortromanen Innan himlen faller (Everlasting Publisher), romanen Människor som hör ihop (Everlasting Publisher) samt audioserien Dessa tankar på dig och ytterligare tio fristående audioavsnitt för BlancheStories.

Jessica kommer ursprungligen från Eskilstuna men är numera bosatt i Karlstad.



Birgitta Renström Linde

– Språket har alltid fascinerat mig, liksom samhällsfrågor och historia. Släktforskningen har inspirerat mitt skrivande och utvecklat känslan för historiens betydelse i våra liv. Med avstamp i tidigare generationer illustrerar bokens handling människors strävan från 1800-talets mitt, genom tiden för skiftet mellan bonde- och industrisamhälle, vidare in i folkrörelsernas Sverige och fram till välståndets genombrott, säger Birgitta Renström Linde.

Författaren har tidigare arbetat som psykolog, där hon var specialist i neuropsykologi. Numera är hon pensionär och bosatt i Alingsås.

– Vi undkommer inte vår gemensamma historia. Romanen skildrar hur vi människor är förbundna med varandra, om än trådar brister. Alla nu levande och döda föds och dör som en del i ett historiskt sammanhang, en verklighet som vi är med att skapa och måste hantera. Vår framtid och vår historia hör samman.

  • Klaus Felix Stein

    Det vi aldrig talade om

     Klaus Stein, jag är författare och föreläsare från Arvika. Född och uppvuxen i Köln, Tyskland är jag numera bosatt i Värmland sedan 20 år tillbaka där jag till vardags är verksam som distriktsläkare.

    I höstas släppte jag min debutroman ”Det vi aldrig talade om” på Fri Tanke förlaget. I boken följer läsaren min mormor Hildes liv genom två världskrig och familjens dramatiska flykt från Danzig till Västtyskland 1945. Tystnadskulturen kring henne har lämnat spår i hela släkten fram till idag.

    Under kriget räddade Hilde livet på min farfar och sina sex barn flera gånger. På 1950-talet lämnade Hilde sin familj, startad en politisk karriär och blev en av det nya Tysklands första kvinnliga parlamentsledamöter ända fram till hennes tragiska självmord.

    Berättelsen om Hilde drar läsaren in i de historiska händelserna från nazismens uppkomst till efterkrigstiden ur ett familjärt perspektiv. Boken handlar om obearbetade krigstrauman som ärvts ner i generationer, hur dessa trauman påverkade mig i mitt yrke som läkare i Sverige samt mina försök att med hjälp av släktforskning väva ihop Hildes och mitt liv mer än 60 år senare.

    ”Det vi aldrig talade om” recenserades bl.a. i NWT, Läkartidningen och Tidningen Skriva. Mer information med pressmaterial, ett urval av recensioner och läsprov finner du i länken nedan.

Medlemmar
Författarporträtt hos föreningen Värmlandslitteratur
Författarporträtt

  • Ismael Ataria

    Ismael Ataria är poet och spoken word-artist. I hans poesi möts ljus,
    mörker, allvar och humor. Ismael har bland annat uppträtt på Dramaten
    och tillsammans med Västanå Teater. Han har givit ut både böcker och
    skivor och mottagit Landstinget Värmlands Fröding Stipendium.
    www.ismaelataria.se

  • Jessica Eriksson

  • Stefan Holm

    Jag heter Stefan Holm och är född och uppväxt i Forshaga två mil norr om Karlstad. Mest känd är jag väl rimligtvis för min karriär som höjdhoppare som vi inte behöver fördjupa oss närmare i här och nu.

      
       Läsande och skrivande har alltid legat mig varmt om hjärtat och genom åren har läsandet gjort att jag recenserat böcker både på min egen, saligen insomnande, hemsida (www.scholm.com) och i samband med de krönikor jag under nästan 10 år skrev i Värmlands Folkblad. 2009-10 satt jag dessutom i Augustprisjuryn för årets skönlitterära bok.

        Skrivandet har genom åren resulterat i böcker av skiftande karaktär. Redan 2005 släppte jag, tillsammans med fotografen, Mikael Solebris ”En av 12” som är historien om det sista halvåret inför OS-guldet i Aten 2004, boken gavs ut på eget förlag. Samma år släppte Wahlström & Widstrand ”Stefan Holm höjdhoppare” som jag skrev tillsammans med Christian Augustsson, min mentale coach under höjdhoppskarriären och doktor i Idrottsvetenskap vid Karlstads universitet.

    Jag skriver tillsammans med tllsammans med Jessica Eriksson, som jag är förlovad med. Jag har skrivit barnboken Zombien i kombin (Pug förlag), ett femtontal noveller inom romance och feelgood för olika förlag, kortromanen Innan himlen faller (Everlasting Publisher), romanen Människor som hör ihop (Everlasting Publisher) samt audioserien Dessa tankar på dig och ytterligare tio fristående audioavsnitt för BlancheStories.

  • Gunnar Odhner

    Gunnar Odhner född 1942, boende i Högboda. Har skrivit ett tjugotal böcker på olika förlag, poesi, noveller, romaner, men också filosofiska texter. En bok är utgiven i USA med titeln Darwin’s Incomplete Idea, Vernon Press. Min grundtanke hämtar jag från Wittgenstein: ”Vad som hör till världens väsen kan språket inte uttrycka.”

  • Lisa Ernvik

    Jag heter Lisa Ernvik och jag är en ganska ny medlem i Värmländska Författarsällskapet. Jag skriver främst dikter med andliga budskap. Jag finns även på instagram under användarnamnet @lisaernvik. Jag vill förmedla en andlig inriktning och jag vill ta vårt medvetande till en högre nivå.
  • Sofia Sköld

    Sofia Sköld är fyrbarnsmamma, fotograf
    och författare. Skriver gärna poesi,
    noveller och allra helst barnböcker.
    Är utgiven av Idus Förlag med titlarna
    "Signes mamma är rädd för allting” (2022)
    och ”Är det Kickis fel?” (2023) samt har
    en ytterligare barnbok som ges ut under
    våren 2023.

foto Sandra Albertus

Sandra Albertus

Jag har alltid skrivit. Dikter, berättelser, pjäser, musikaler och musik. Som ung tänkte jag bli journalist, men musikintresset gjorde att jag blev kyrkomusiker och musiklärare. I mitt musikskapande förenas ord och toner till sånger och cirkeln är sluten.

 

 

..

.

 

Malin Edgren

Malin Edgren (f. 1976) är civilekonom och utredare med erfarenheter från statlig och kommunal sektor. Hon är sedan många år krönikör för tidskriften LIV .Utgiven Jag gör vad som helst. och i antologin Vi som såg dem komma
www.malinedgren.se 

foto Louise Alvarsson

Louise Alvarsson

Journalist, skribent och projektledare Värmland skriver

 

 

 

 

 

..

 

 

Ulrika Grenegård

Uppvuxen på Moholms gård utanför Karlstad. Bor numera på Råtorp. Gymnasielärare i svenska, historia och religion.
Debuterade 2016 med ungdomsromanen UTANFÖR LINJEN som erhöll hederspriset i kategorin " bästa debut" utdelat av Föreningen värmlandslitteratur. Har därefter skrivit och illustrerat ytterligare några böcker för barn och unga. 
Facebook: eneida böcker och konst 
Hemsida: www.eneidaforlag.se

Karin (Kaj) Branzell

Jag har fått några böcker publicerade och dessa har olika genrer; dokumentär, släktforskning, feelgood och relationsdrama
Min senaste bok, relationsdramat ”När första stenen fallit”, utgiven av Bokförlaget Mormor publicerades den 15 maj i år.Hemsida www.facebook.com/kajbranzellforfattare

 

 



 

 

 

 

 

 

 Gunilla Cedmar

Jag jobbar med konceptkonst. Dvs gestaltar den text jag vill förmedla, mest i tredimensionella objekt. Jag föreläser om Konst&Tro. Min drivkraft är att jag inte kan låta bli.
Välkommen till min hemsida www.cedmar.se



Martin Bärjed

Jag är en f.d. flottningsarbetare, journalist med uppdrag Värmlands landsbygd, musiker m.m. som vänt blicken åter mot skrivandets värld. Jag har också hunnit med att bli legitimerad psykolog, och verksam som arbetspsykolog får jag väl lov att tro att jag slutligen väglett mig själv rätt ...
2017 debuterade jag med ”Saga från ett skogsbryn – Rotskott” på Visto förlag. I december 2018 utkom den fritt stående fortsättningen, ”Saga från ett skogsbryn – Vådeld”. Trilogin avslutades på försommaren 2020 med ”Saga från ett skogsbryn – Återväxt”.
Saga från ett skogsbryn

 

Värmländska FörfattarSällskapet (VFS), c/o Jessica Eriksson, Kasernhöjden 13A, 653 39 Karlstad, 070-7705159, Orgnr. 872400-4299, PlusGiro 430037-2, Bankgiro 419-0112.  Avgift 200 kronor.  Epostadress: medlem@varmlandskaforfattarsallskapet.se